Az akvakultúra, azaz a vízben élő organizmusok mesterséges környezetben történő tenyésztése, egyre nagyobb figyelmet kap világszerte. Ennek hátterében több tényező is áll, köztük az édesvízi halak iránti növekvő kereslet és a tengeri halállományok csökkenése miatti fenyegetések. Ennek a folyamatnak egyik fontos eleme az intenzív recirkulációs halnevelési rendszerek (RAS), amelyek az édesvízi halak tenyésztésében kulcsszerepet töltenek be.

Az RAS olyan technológia, amely ellenőrzött és optimalizált környezetben valósítja meg a halnevelést. Ez azt jelenti, hogy az emberi beavatkozással reprodukálják a természetes vízi környezetben zajló folyamatokat, például az építő- és lebontó folyamatokat. Energiát és haltáplálékot adnak hozzá a rendszerhez, miközben a víz visszavezetésre és újrahasznosításra kerül a halnevelés folyamán. Ennek eredményeképpen egységnyi vízmennyiségben maximalizálják a haltermelést.

Európában az RAS technológiát már az 1960-as és 70-es évektől alkalmazzák, és Magyarországon is az 1980-as évektől kezdve létesültek ilyen termelőtelepek. Az elmúlt három évtized során Magyarországon is kialakult egy szakembergárda, amelynek képviselői képesek tervezni, kivitelezni és üzemeltetni ezeket a halnevelő rendszereket, nemcsak hazai, hanem külföldi projektekben is.

A halászati berendezések gyártása terén szerzett tapasztalatok alapján számos fontos fejlesztés történt. A MATE AKI HAKI munkatársai, Dr. Józsa Vilmos, Uros Ljubobratovic, Diviki Sándorral valamint Jován Zoltánnal a Romániában működő Rosiai NOVARA INVEST SRL tulajdonosával való együttműködés eredményeképpen olyan halnevelő rendszerek és berendezések kerültek kifejlesztésre, amelyek elősegítik az üzemzavarmentes és stresszmentes élőhal szállítását, valamint lehetővé teszik az egyedi igényeknek megfelelő rendszerek kialakítását és méretezését.

Ezek a rendszerek számos előnnyel járnak, köztük közvetlen környezetszennyezés hiányával, víztakarékossággal és alacsonyabb külső energiafelhasználással. A gyártott berendezések között szerepelnek haltárolók, halszállító eszközök, dobszűrők és egyedi megrendelésekre szabott rendszerek.

Az intenzív recirkulációs halnevelés és a hozzá kapcsolódó technológiák egyre fontosabb szerepet játszanak az élelmiszertermelésben és az élőhal kereskedelemben. Ezek a fejlesztések nemcsak a gazdasági növekedést segítik elő, hanem hozzájárulnak az élelmiszerbiztonság fenntartásához és a környezetvédelemhez is. A tapasztalatok alapján számos lehetőség rejlik ezen a területen, amelyek további kutatások és fejlesztések révén még hatékonyabbá tehetik az akvakultúrát és a halnevelést. Cégünk feltett szándéka új technológiák fejlesztése és alkalmazása az ágazat számára.