A függesztett szóró előkezelő berendezés egy olyan technológiai rendszer, melynek célja a felület előkészítése a kívánt bevonat felhordása előtt. A rendszer lehet különálló kabinos elrendezésű, amelyet általában takkos szórókabinnak neveznek, vagy folyamatos üzemű alagutas rendszerű.

A takkos szórókabinok zárt terek, amelyekben a felület előkészítése és kezelő bevonatok felhordása történik. A kabint az előkezelő folyadékot tartalmazó tartályok, szórófejek és szivattyúk alkotják. A felület előkészítése a festék felhordás előtt a kabinban/kabinokban  történik, majd a bevonat felhordása a szárítás után a festőkabinban történik meg.

A folyamatos üzemű alagutas rendszerű előkezelő berendezések esetében a felület előkészítése és a bevonat felhordása egy hosszú alagútban történik. Az alagútba vezető anyagmozgató rendszer és a  szórófejek biztosítják a folyamatos előkészítést és a bevonat felhordását.

A függesztett szóró előkezelő berendezés nagyon fontos szerepet játszik az anyagok megfelelő előkészítésében és bevonatolásában. Segítségével lehetőség nyílik a felület különböző szennyeződéseinek eltávolítására, valamint a felhordott bevonat hosszabb élettartamának biztosítására. A különféle kabinos és alagutas rendszerek alkalmazása lehetővé teszi, hogy a megfelelő előkészítő berendezést válasszuk az adott felület kezeléséhez.